2018 április elsején mi, a sarkadi iskolások elindultunk Erdélybe. Petőfi nyomait kerestük, kutattuk és megtaláltuk az 1848/49-es szabadságharc főbb állomásait.
Az előkészítő foglalkozáson megismerkedtünk a forradalom és szabadságharc eseményeivel, helyszíneivel, Petőfi munkásságával, szerepével a szabadságharcban.
Kolozsváron a Mátyás -szobornál koszorút helyeztünk el, illetve egyik diáktársunk kiselőadását hallgattuk meg a Kincses Kolozsvárról, Mátyás királyról, majd a szabadságharcban betöltött szerepéről, fontosabb eseményeiről.
Délután megérkeztünk Fehéregyházára. Itt megkerestük a csata emlékhelyét, ahol egy Petőfi-szobor emlékeztetett bennünket. Mi is megemlékeztünk egy kiselőadással, illetve megkoszorúztuk az emlékművet, majd tovább indultunk.
Elfoglaltuk a szállásunkat a madarasi Hargitán a Súgó panzióban, ahol bőséges vacsorával vártak minket.
Másnap a természeti környezetben történelmi előadást hallgattunk meg Székelyföld és a magyarok témában, majd ebéd után kimerészkedtük a panziót körülvevő hatalmas hóba, ahol sétáltunk, hógolyóztunk és szánkóztunk egy nagyot!
A harmadik napon a következő állomásunk Székelykeresztúr volt, ahol a Petőfi-szobor megkoszorúzását követően a Berde Mózes Unitárius Gimnázium néhány diákjával átvonultunk a Petőfi emlékszobába, ahol még annak kertjében álló Petőfi körtefáját is megtekintettük.
A negyedik napon sílécet kötöttünk és a bátrabbja nekiállta síelés elsajátításának.
Az utolsó nap a hazajövetelé volt, de mindenképpen meg akartuk tekinteni a fiatfalvi iszapvulkánokat, amelyeket sajnos méteres hó borított. Ezért úgy döntöttünk, hogy hazafelé megállunk Farkaslakán Tamási Áron emlékművénél, majd tovább haladva Korondon töltöttünk el egy kis időt, ahol a helyi kézműves mesterségek termékeit tekintettük meg.

Gyarmathy Zsolt

Képek itt: