Hírek az iskolából

 

Szeptember első napján elkezdődött a 2019/2020-as tanév a kötegyáni iskolában is.

A tanévnyitó ünnepség Balogh Evolet Odett első osztályos tanuló szavalatával kezdődött, majd a tagintézményben tanító pedagógusok személyesen köszöntötték a diákokat, szülőket, vendégeket. A kötegyáni iskola tantestületének tagjai ebben a tanévben: Krisán Edina Kamilla, Pojendán-Gurzó Bettina és Szellék Ildikó a legkisebbek tanítói, Fazekas Ildikó Etelka és Kozmáné Netye Marianna a 3. és 4. osztályosok tanítója, Szőke Erika az 5. osztályosok osztályfőnöke, munkaközösség-vezető, Nagy Imréné, a 6. osztályosok osztályfőnöke, diákönkormányzatot segítő pedagógus, Baranyi Adrienne, a 7. osztályosok osztályfőnöke, Pallag Mária a 8. osztályosok osztályfőnöke, munkaközösség vezető, és Halmai Lóránt.

A szabadon választható hit-és erkölcstan tárgyat idén is Tyukodi László tiszteletes úr tanítja a gyerekeknek.

A Legaláb Művészeti Iskola néptánc tagozatán is elkezdődött a munka, az idén Borgula Benedetta és Balogh Dávid táncpedagógusok foglalkoznak a táncolni vágyó diákokkal.

Idén is szépen kifestett, tiszta tantermek fogadták tanulóinkat. Már az első tanítási napon szülői értekezleteken tájékoztattuk a szülőket a legfontosabb tudnivalókról, a tanév eseményeiről, a várható programokról.

Valamennyi diák iskolatáskájába bekerültek a tankönyvek, melyekért a szülőknek az idei tanévben sem kellett fizetni. A Gyulai Tankerületi Központ eredményes pályázatainak köszönhetően az idei tanévben is rendszeresen érkezik az iskolatej, az iskolagyümölcs és a 18 halmozottan hátrányos helyzetű diákunk tanszercsomagot is kapott. Az első héten megalakult a Szülői Munkaközösség, melynek képviselői:

1-2. k osztály részéről: Torzsa Éva és Pallagné Balya Nikoletta

3-4. k osztály részéről: Bartos Fortuna és Molnár Márta

  1. k osztály részéről: Pallagné Balya Nikoletta és Csiki Istvánné
  2. k osztály részéről: Berndt Mihályné és Csíkosné Barta Beáta
  3. k osztály részéről: Csiki Klára és Gyarmati Orsolya
  4. k osztály részéről: Balogh Sándor és Balogh Dávidné

Az SZMK elnökének Csiki Istvánnét, helyettesének Pallagné Balya Nikolettát választották a szülők.

A cikk írásának idején, 2019. november 14-én még nem ismerjük az Útravaló Ösztöndíjprogramra benyújtott 16 db pályázatunk eredményét. Még sincs információnk arról, hogy nyertes lesz-e az Erzsébet-Karácsony programba beadott pályázatunk. (Ha igen, december 12-én autóbusszal Budapestre fogunk utazni, – a negyediktől nyolcadik osztályos korú tanulókkal – a Fővárosi Nagycirkuszba fogunk ellátogatni.)

Eddig 2 és fél hónap telt el a tanévből. A kötelező tanórák mellett számos iskolai program színesítette a hétköznapjainkat. Szeptember utolsó hetében minden nap érdekes mozgásos tevékenységben vehettek részt a diákok. Október hónapban a helyi művelődési házban Bűnmegelőzési fórumon voltak a felső tagozatos tanulók. Drimba Tibor úr érdekes előadást tartott az ifjúságra leselkedő veszélyekkel kapcsolatosan. Ezúton is szeretnénk megköszönni Borbély József alpolgármester úrnak a szervezésben nyújtott segítséget! A Magyar népmese napján Krisán Edina Kamilla és Kozmáné Netye Marianna tanító nénik mókás mesedélutánt szerveztek. Az Aradi vértanúk emléknapjáról és az 1956-os forradalom eseményeiről itt az iskolában és az Idősek Otthonában is megemlékezték diákjaink. A 7. és 8. osztályosok komoly, színvonalas műsorokat adtak elő. Felkészülésüket Baranyi Adriennne és Pallag Mária tanárnők irányították. A hónap végén a békéscsabai és gyulai pályaválasztási rendezvényekre is elkísértük a nyolcadikosokat.

A pályaorientációs tanítás nélküli munkanapunk november 11-én hétfőn volt. Izgatottan várták gyermekeink ezt a napot, hiszen a kisebbek kipróbálhatták a csigatészta készítést, a fazekas mesterséget és megismerkedhetek a méhész szakma fortélyaival. Ezúton is megköszönjük az Asszonykórusnak, Jova Tibornak és a Kötegyáni Baráti Kör Egyesület elnökének, Pallag Máriának segítő támogatását!

Ezen a napon 6. 7. és 8. osztályosok és szüleik az iskolánkba érkező középiskolák képviselőitől, első kézből szerezhetnek információkat a továbbtanulással kapcsolatosan.

Decemberben kettő szombati nap is országos munkanap lesz. A Szülői Munkaközösséggel egyetértve úgy döntöttünk, hogy ezeken a napokon a tanulás mellett/helyett J mást is fogunk csinálni. December 7-én Mikulás érkezik iskolánkba, 14-én pedig karácsonyi játszóházat tartunk. Mindkét szombaton meglepetés vendégek is érkeznek a gyerekekhez! Az év utolsó tanítási napján, december 20-án, pénteken, délelőtt az Ungvári Mihály Művelődési Házban karácsonyi műsorral búcsúztatjuk az évet. Erre az alkalomra – ezúton is – szeretettel meghívunk minden kedves olvasót!

A téli szünet 2019. december 21-től 2020. január 5-ig fog tartani, a szünet utáni első tanítási nap 2020. január 6. hétfő lesz.

 

Szokai Dánielné

tagintézmény-vezető