A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Túzok Tusa természetismereti versenyén már tizenegyedik alkalommal mérhették össze tudásukat az általános iskolák felső tagozatos tanulói. A vetélkedőre az egész ország területéről neveztek gyerekek.

A Sarkadi Általános Iskola Kossuth utcai Székhelyintézményéből kettő csapat nevezett a versenyre, mely csapatok mindegyike nagyon szépen teljesített a vetélkedőn és a legjobbak között végeztek.

A csapatok tagjai:

Körösök menti túzokvédők (8. helyezés)
Farkas Róbert, Óré László Adrián, Bordás Bence (6.a osztály)

 

Sarkadi aranysakálok (12. helyezés)
Kölüs Szabolcs, Nagy Szabolcs, Boros János Nimród, Farkas Tibor Arnold (6.a osztály)

 

A versenyt ebben az esztendőben is,- a korábbi hagyományoknak megfelelően két fordulósra tervezték. Az első levelező fordulót egy feladatlap kitöltésével és az ott megadott kreatív feladatok kidolgozásával és beküldésével lehetett teljesíteni.
A második fordulóba, mely egy játékos, terepi gyakorlati forduló, már a legjobb csapatok kerülnek be, akik az eredeti tervek szerint április 22-én a ,,Föld napján”, Szarvason a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban mérhették volna össze tudásukat.

A tervekhez képest az egészségügyi előírások értelmében módosítani kellett, így vált végül a vetélkedő az idei alkalommal sajnos egy fordulóssá.

Az idei Túzok Tusa többek között tartalmazott egy „Sterbetz tesztet” felidézve ezzel dr. Sterbetz István munkásságát, továbbá a csapatok kipróbálhatták magukat bloggerként, írhattak valódi és bulvárhíreket, valamint készíthettek lakóhelyük élővilágát reprezentáló fajgazdagság-térképet. A csapatok kedves bemutatkozó videókat is küldtek a feladat részeként.

A versenyre nevező csapatok felkészülését nagyon megnehezítette az online oktatás időszaka, hiszen személyesen alig tudtak találkozni a gyerekek. A felkészülésükben nagyon nagy segítséget nyújtottak a Szülők is, akiknek ezért nagy köszönet jár.

Egy dologban megegyeztünk a csapatokkal: a 12. Túzok Tusára ismét nevezünk. Bízunk benne, hogy jövőre a COVID már csak egy rossz emlék lesz számunkra és a döntőben Szarvason fogunk versenyezni a Körösvölgyi Látogatóközpontban az Állatpark területén.

Nicoaráné Csótya Csilla

Természetismeret tanár